Nyelvválasztás:

Könyv a vásárhelyi kerámia fehér foltjáról

Mintegy százharminc oldalon másfélszáz színes műtárgyfotóval gazdagon illusztrált kötet jelent meg A népi szecessziós kerámia hódmezővásárhelyi mestereiről a Tornyai János Múzeum kiadásában. A Nagy Vera néprajzkutató-főmuzeológus által írt könyvet szeptember 7-én, csütörtökön 17 órai kezdettel vehetik kézbe az érdeklődők a vásárhelyi közgyűjteményben. A bemutatón a szerzővel Nagy Imre múzeumigazgató beszélget.

Nagy Vera a hódmezővásárhelyi népi kerámia jól ismert kutatójaként hiánypótló kötetben mutatja be a „szecessziós fazekasság” két világháború közötti időszakát, melyet a néprajzkutatás alig-alig, vagy csak periférikusan vizsgált. A szerző is megjegyzi, hogy a kisműhelyek díszedényeivel ezidáig nem foglalkoztak a néprajzosok, ugyanis az ötvenes évek kultúrpolitikájának hatására ezt a korszakot művészileg értéktelennek, egyenesen giccsnek tartották, valamint e tárgyakat nem sorolták a parasztság hagyományos használati tárgyai közé.

Tálca poharakkal
Tálca poharakkal (Csenki István)

A könyvben három mester – Baán Imre, Csenki (Czvalinga) István és Lázi János – munkásságát tárja a múzeum néprajzkutatója az olvasók elé. „Színes, gazdagon díszített kerámiáik egységes stílust képviselnek […], díszítésükben a szecesszió népi változata jelenik meg” – írja Nagy Vera bevezetőjében. A funkciót illetően, elsődleges dekorációs céljuk mellett, e tárgyak többsége is rendelkezett valamilyen használati szereppel, általában valaminek a tárolására szolgáltak. A három újvárosi fazekas vevőkörét elsősorban a polgárosodó parasztság, a kispolgárság és az iparosok alkották.

„Baán Imre, Csenki István és Lázi János munkássága a két világháború közötti vásárhelyi kerámia történetének legizgalmasabb része. Azzá teszi kerámiáiknak egységes stílusa, de tanulságos életútjuk hasonlósága, ugyanakkor összefonódása is. Nem véletlen, hogy munkáik az utóbbi évtizedekben, minden korábbi előítélet ellenére, számos – legtöbb esetben Hódmezővásárhelyhez nem kötődő – kerámiagyűjtő anyagában föllelhetők.” – olvasható a kiadvány összegzéseként.


Vázák

A kötet a szeptember 7-i bemutatón, kedvezményes 2700 forintos áron vásárolható meg a Tornyai János Múzeumban, a könyv normál ára 2900 forint lesz.

Eseménynaptár
« » 2018 június
ke sze csü szo va
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1