Nyelvválasztás:

Május 4-én nyitnak a vásárhelyi muzeális intézmények

Négy új időszaki kiállítás válik (végre) látogathatóvá május 4-étől Hódmezővásárhelyen, a koronavírus-járvány okozta korlátozások feloldását követően. Közel félévnyi kényszerű szünet után megnyílik – egyelőre a védettségi igazolvánnyal rendelőzők és a 18 alattiak előtt – a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat az Alföldi Galériában és a 2019. évi díjazottak kiállításai a Tornyai János Múzeumban; ugyancsak ismét kinyitja kapuit az Emlékpont és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely.

Hosszú kényszerszünetet követően nyitnak a hódmezővásárhelyi muzeális intézmények, amelyekben döntően a képzőművészet kedvelői találnak izgalmas kiállításokat maguknak. Az Alföldi Galéria tíz földszinti termében, valamint folyosóin 155 művész 215 alkotása nyújt átfogó képet korunk hazai képzőművészetéről a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, amely augusztus végéig díjatalanul tekinthető meg.

A Tornyai János Múzeumban szintén a kortárs festészet dominál: szűk két héten át, május 16-ig lesznek látogathatóak a 2019. évi Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazott alkotóinak, Szabó Klára Petra: Solo, Kármán Dániel: Interrealism és Gresa Márton: Flash című egyéni kiállításai. Mindhárom művész online eseményen is felvillantja a közeljövőben kiállított munkáit.

A korlátozások alatt „kényszerűségből” létrehozott kirakat-kiállítás bemutatói se érnek véget a múzeum nyitásával: hétről-hétre újabb műtárgyak válnak láthatóvá a sétálóutca felőli bejárati ablakfelületen át. A Tornyai-múzeum állandó kiállításain – a látványraktár átalakítás miatt még nem látogatható - Hódmezővásárhely városának régészeti múltját, az újkőkori ember mindennapjait és több ezer éves, részletgazdag kidolgozású és díszítettségű tárgyi kultúráját ismerhetik meg a látogatók, illetve a város történetét az egykori Árpád-kori településektől, mint például Houdtól és Csomorkánytól egészen az újvárosi városrész 19. század eleji újjáépítéséig.


Látogatók az Évszázadok a Hód-tó partján című állandó várostörténeti kiállítás megnyitóján a Tornyai János Múzeumban, 2017. december 8-án.
Fotó: Baranovszky Jenő / © Tornyai János Múzeum

A hódmezővásárhelyi muzeális kiállítóhelyek 2021. május 4-én, kedden 10 órától várják a látogatókat -  a Tornyai János Múzeum és az Alföldi Galéria hétfő kivételével minden nap 10 és 17 óra között tart nyitva -, akik védettségi igazolványuk felmutatásával válthatnak belépőjegyet. A vonatkozó kormányrendelet előírásai alapján kiskorúak korlátozás nélkül térhetnek be a múzeumokba, de fontos, hogy kísérőjüknek igazolnia szükséges a koronavírus elleni oltottságot vagy védettséget. Az idei évben nemcsak a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat megtekintésére vonatkozik ingyenesség, hanem Vásárhely Kártyával mind a múzeum mind a galéria díjtalanul látogatható. Bár a rendelkezések szerint nem kötelező a maszkhasználat, a Tornyai János Múzeum vezetősége arra kéri a múzeumlátogatókat, hogy a vendégek viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot.


Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5