Nyelvválasztás:

Megjelent a Korok, kultúrák, lelőhelyek tanulmánykötete

Megjelent a Tornyai János Múzeum régészeti sorozatának kiadványa, a Korok, kultúrák, lelőhelyek 2022-2023. évi előadásainak tanulmánykötete. Az őszi-téli szemeszteren elhangzott négy referátum írott anyaga több mint száz oldalon, számos színes ábrával, fotóval és illusztrációval nyújt bepillantást Hódmezővásárhely középkori településszerkezetébe, a textilplombák izgalmas variációiba, az avar hadászat részleteibe, valamint kitekint Visegrád évezredes históriájára.

A hódmezővásárhelyi közgyűjtemény közel egy évtizede szervezi meg népszerű régészeti estjeit, amelyeken ezidáig 31 előadó összesen 36 előadást tartott a múzeumban. A rendezvények térben és időben is nagyon széles spektrumot öleltek fel a kőkortól a kora újkorig, és szűkebb pátriánktól egészen távoli vidékekig – olvasható Csányi Viktor, a kötet szerkesztőjének előszavában. A múzeum régésze megjegyzi, hogy a Kincsek a szántásból kiállítás kísérőrendezvényeként útjára indult sorozat kezdetén talán senki nem gondolta, hogy ilyen hosszú életű és töretlen sikerű lesz a kezdeményezés, ami az évek alatt kiegészült és összekapcsolódott a kiadvánnyal. A most megjelent, a sorozat immár ötödik könyve hivatott továbbadni az utókornak a régészettudomány által megszerzett tudást, és felhívni a figyelmet nemzeti kincsünk egy pótolhatatlan örökségére – emeli ki az előszó szerzője.

A 2022. és 2023. évi előadásokhoz kapcsolódó kötetben részletes ismertető olvasható Hódmezővásárhely határának középkori régészeti lelőhelyeiről Csányi Viktor tanulmányában, az olvasó Mordovin Maxim írása nyomán elmélyedhet a középkori textilkereskedelem izgalmas világában, Buzás Gergely múzeumigazgató a római kortól a kora újkorig kalauzolja az olvasókat a visegrádi erődökben, várban és palotában, végül, de nem utolsósorban az avarok összetett harcmodorát veszi górcső alá Pintér-Nagy Katalin a 112 oldalas kiadványban.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti tanulmánykötet 2023. évi kiadványa a Tornyai János Múzeum oldalán online elérhető, míg a könyvet a péntek délutáni régészeti tárlatvezetésen vehetik kézbe a középkor emlékei iránt érdeklődők.


Eseménynaptár
« » 2023 május
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4