Nyelvválasztás:

Múzeumi „üres kapu” szombat este

Gólpassz és gólöröm témájában zajlanak június 22-én a Múzeumok Éjszakája programjai országszerte és Hódmezővásárhelyen. A tárlatvezetéseken túl gombfoci bemutató és bajnokság, valamint múzeumi kincskereső is várja a családokat szombaton délután 5 órától egészen késő estig a Tornyai János Múzeumban. A közgyűjteményi barangoló esten az Alföldi Galérián, az Emlékponton és a Németh László Városi Könyvtáron kívül az ortodox templom is megnyílik az érdeklődők előtt.

Az évről-évre nagysikerű régészeti fémkeresős és markológépkezelő játék az idén sem maradhat el a Tornyai János Múzeum udvarán, ahol saját, archaikus motívumokkal díszített vászontáskákat is készíthetnek a kreatív látogatók. A múzeum „friss” időszaki kiállításait egyedi vezetésekkel fedezhetik fel a történelem, a régi fotográfiák és a művészet iránt érdeklődők, amelyeken a résztvevők megtudhatják, hogy milyen emlékmű állt ötméteres zászlórúddal a posta és Fekete Sas előterében, milyen hangszeren játszott Hódmezővásárhely közismert fényképésze vagy milyen sokszínű anyaghasználattal dolgozik egy kortárs keramikus-, szobrászművész. A múzeumudvar esti hangulatát zárásként egy könnyed zenei műsor színesíti.

Az Alföldi Galériában, az immár hetvenedik Vásárhelyi Őszi Tárlatra készülve, egy különleges visszatekintő kiállításban a tárlatok szervezésében négy évtizeden át aktívan szerepet vállaló Nagy Imre művészettörténész szubjektív gondolatait hallgathatják meg a főtéri kiállítóhelyre betérők. Az Emlékpont retró múltidézése a gulyáskommunizmus hétköznapjaiba „nyit kaput” – focis kifejezéssel élve  , valamint egy, a rekeszizmokat megedző humor válogatottat állít ki szombaton. A városi könyvtárban Sonkoly Tibor festőművész kiállítása nyújt kulturális feltöltődést, míg Hódmezővásárhely egyik legkülönlegesebb épületében, a sétáló utcai ortodox templomban a keleti kereszténység szerzetesi világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A múzeumi est helyszíneit nemcsak a különleges nyitva tartás köti össze, hanem egy feladványokkal felfedező játék is összekapcsolja. A Múzeumok Éjszakáján a belépés 18 év alattiaknak, nyugdíjasoknak és Vásárhely Kártya tulajdonosoknak idén is díjtalan; a valamennyi kiállításra és programra érvényes „felnőtt” sétálójegy ezer forintba kerül. E hétvégén a vásárhelyi muzeális intézmények kizárólag a rendezvények ideje alatt, június 22-én 17 és 22 óra között tartanak nyitva. (Szombaton napközben és vasárnap múzeumi szünnap lesz valamennyi kiállítóhelyen.)

 

Eseménynaptár
« » 2024 október
ke sze csü szo va
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3