Nyelvválasztás:

Októberi kiállításajánló az Alföldi Galériából

Két héttel tovább, október 24-ig tekinthető meg a tavalyi hódmezővásárhelyi kerámiaszimpózium Szimmetria címet viselő beszámoló kiállítása az Alföldi Galéria Kossuth téri szárnyában. A hónap végén az elmúlt Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíjával kitüntetett Szabó Franciska festőművész Láthatóság című egyéni kiállítása nyílik meg a főtéri képzőművészeti kiállítóhelyen.

Évről-évre egy-egy tematika mentén, a rendelkezésre álló anyagok és technológiák sokféleségét kihasználva alkotnak Hódmezővásárhelyen a kerámia alkotótáborba meghívott ipar- és képzőművészek. A 2020. esztendő műhelymunkája a szimmetria mentén szerveződött. Az ősz eleje óta megtekinthető kiállítás egészen október 24-éig tart nyitva az Alföldi Galéria földszintjén, ahol tucatnyi alkotó közel száz kisebb-nagyobb kompozíciója, változatos és sokszínű munkája várja (még) a látogatókat.

Az év eleji járványhelyzet bizonytalansága miatt nem 2021-ben kerül sor a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlatra – a hatvanhetedik kiállítást a késő tavaszi nyitástól a nyár végig nézhette meg a nagyérdemű ‑, de a szervező közgyűjtemény idénre is tartogat egy, az őszi tárlatokhoz kapcsolódó kiállítást. Október 24-én nyílik az Alföldi Galéria Szőnyi utcai szárnyában Szabó Franciska festőművész Láthatóság című kiállítása. A 2020. évi tárlaton a Fiatal Festők Nívódíjával elismert alkotó egy több mint fél évtizedes művészi sorozatát mutatja be a vásárhelyi közönségnek: az alkotások középpontjában neonsárga láthatósági mellényt viselő emberek állnak.


Szabó Franciska Láthatóság - Netflix  I-II. című alkotásai a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlaton
Fotó: Szilágyi Gergely (részlet)

Míg Szabó Franciska, a hatvanhetedik tárlaton szereplő két munkája a távol-keleti ipari világ „dehumanizáltságára” hívta fel a figyelmet, addig most kiállításra kerül művek közül jónéhány a hazai közmunka programban résztvevőkre irányítja a fókuszt. A fiatal, Derkovits-ösztöndíjat is elnyert művésznő képein arra az ellentétre helyezi a hangsúlyt, miszerint a figyelemfelhívó és balesetmegelőző, rikító színű mellény viselői mind társadalmilag, mind egyénileg „belevesznek” az őket körülvevő közegbe.

Az egykori ógimnázium emeleti termeiben történelmi és tematikus egységekben ismerhető meg az Alföld (képző)művészete – a 19 századi eleji festészettől a Vásárhelyi Őszi Tárlatok világáig ‑ mintegy háromszáz festményt és plasztikát felvonultató állandó kiállításon.

Alföldi Galéria
6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 8.
Nyitva: hétfő kivételével minden nap 10:00 és 17:00 között
Telefon: +36 62 245 499
E-mail: alfoldi.galeria@tjm.hu

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5