Nyelvválasztás:

Sokszínű programkínálat a Múzeumok Éjszakáján

Június 26-án kora estétől ismét érdekfeszítő és szórakoztató programokat kínál a Tornyai János Múzeum, ahol az idei Múzeumok Éjszakája vásárhelyi rendezvényei koncentrálódnak. A különleges múzeumi estén a Tornyai-múzeum mellett az Emlékpont és az Alföldi Galéria is 22 óráig várja a látogatókat, a főtéri kiállítóhelyen Zoltai Attila festőművész láttatja és mutatja be a tavalyi-idei Őszi Tárlat anyagát.

Családi érmevadászattól az alkotói gondolatokig

Szombat este, az idei múzeumi éjszakán díjtalanul, de védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatóak a Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria és az Emlékpont kiállításai, rendezvényei. Június 26-án öt órától a családok a múzeum Szegfű utcai udvarán fémkeresős érmevadászaton, „próbaásatáson” vehetnek részt, de képzőművészeti „észpörgető” és malomjáték is várja a vállalkozó kedvűeket. Ezalatt a múzeum előcsarnokában fél évszázadnyi hallgatást követően újra megszólal az a gramofon, amelyet a közelmúltban ajánlott fel egy vásárhelyi család a közgyűjteménynek és a szakszerű restaurálás eredményeképpen ismét újszerű, impozáns állapotban tekinthető meg. A manuális lemezjátszón óránként egy-egy korabeli (tánc)slágert indítanak el. Nagy Gábor fotográfus kiállításán Terendi Viktória vezeti a múlt és jelen határán élő pásztorokról készült felvételek között a látogatókat, majd a múzeum néprajzkutatója a női ruhatár változásáról is előadást tart az est folyamán A rokolyától a biciklisnadrágig címmel. Nagy érdeklődés övezi a múzeum közösségi oldalán posztolt archív felvételeket, ezért Bernátsky Ferenc, a Tornyai-múzeum helytörténésze a fotótár érdekességeit tárja az érdeklődők elé vetített képes bemutatóján, de a betérők találkozhatnak és megismerhetik a múzeumi könyvtár különleges köteteit is.

A Múzeumok Éjszakája beharangozójaként szoborsétát hirdet közösségi felületein a Tornyai János Múzeum, a szombat délig körbejárható és megfejthető feladványokat helyesen kitöltők között könyvcsomagokat osztanak ki a szervezők.

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5