Nyelvválasztás:

Teremtés isteni segítséggel, emberi léptékben

Az Alföldi Galériában kedden este nyílt meg Dömötör Mihály fotóművész Kereszt parafrázisok. A XII. stáció című kiállítása. A félszáz fekete-fehér felvételen az alkotó elmúlt évtizedekben feszületekről készített kompozíciói láthatók a nagyszerdától május közepéig megtekinthető tárlaton.

A megváltás, az embereknek az Atyával való kibékülése a kereszten át történt, s ez az, ami reményt ad arra, hogy érdemes embernek lenni. Erről a megnyitóra érkezetteket köszöntve Gyulay Endre, nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök beszélt, hangsúlyozva, hogy mielőtt Jézus Krisztus életét a kereszten befejezte, megmutatta, hogyan kell embernek lenni. Jézus kereszthalála annak is bizonyítéka, hogy a Megváltó szeret bennünket, mivel életét adta értünk.

A különböző helyeken megörökített kereszteken Jézus jelképe látszik, nem ő maga, hanem a jel jelentése – fogalmazott megnyitójában Simon Ferenc mesterpedagógus. A Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára kijelentette: a jel jelentése valójában a befogadóban jön létre, s a tárlat csodája abban áll, hogy a fotóművész pont az adott napszakban juthatott el azon helyszínekre, ahol az adott fényviszonyok között elkészíthette sorozatát a tizenkettedik stációról, Krisztus szenvedéséről. A művész így kapott támogatást ahhoz, hogy a valóság másolása helyett emberi léptékben, isteni segítséggel teremthessen.

A megnyitón Almási Enikő, Mohai Szilárd és Bányai Réka a gregorián korából származó énekkel és a Megváltó történetét bemutató musical, a Jézus Krisztus szupersztárból választott dallal hangolta a látogatókat a kiállításra.

Dömötör Mihály a megnyitót követően elmesélte a nyékvárkonyi temetőben fotózott, törött kerámiafeszület történetét. A helyszínre más feladattal érkezett fényképezni, s annak végeztével már a termálfürdő felé vette az irányt, amikor egy megmagyarázhatatlan belső hang a sírkert egyik sarkához irányította, s ott a fűben találta meg a keresztet, amelyről – mint azt a művész kijelentette – a kiállítás egyik legjobb fotóját készíthette el.

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7