Nyelvválasztás:

Tornyai János Múzeum Évkönyve II.

A múzeum 2020. évi kutatási eredményeit bemutató kiadvány a régészet, a néprajz, a helytörténet és a művészettörténet területéről.


Ár: 2000,- Ft

Szerkesztő: Bernátsky Ferenc, Csányi Viktor, Nagy Gyöngyi, Terendi Viktória

Szerkesztőbizottság: Dr. habil. Miklós Péter – elnök, Bernátsky Ferenc, Csányi Viktor, Nagy Gyöngyi, Terendi Viktória, Vincze Gábor

Kiadó: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Oldalszám: 172 oldal

Megjelenés: 2020

Kötés: Cérnafűzött, keménytáblás kötés

ISSN: 2677-0121

Ár: 2000,- Ft

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum 2019-ben azzal a szándékkal indította útnak megújult évkönyvsorozatát, hogy megfelelő platformot biztosítson az intézményben zajló tudományos, közművelődési, muzeológiai munkáról. A második kötet arról szolgál bizonyságul, hogy a vásárhelyi múzeumban, mint tudományos műhelyben folyamatos és magas szakmai színvonalon végzett kutatómunka zajlik.

 

Híven a tavalyi év gyakorlatához, a múzeumi évkönyv második kötetében helyet kaptak intézményünk szakmai munkatársai mellett olyan kutatók is, akiknek tudományos tevékenysége Hódmezővásárhelyhez vagy a múzeum gyűjtőterületéhez köthető, s továbbra is törekedtünk arra, hogy valamennyi gyűjteményünk és szakágunk képviselje magát a kiadványban.

Dr. habil. Miklós Péter
a szerkesztőbizottság elnöke

A régészeti fejezetben Csányi Viktor egy harmadik századi szarmata sírt mutat be, míg Béres Mária a csomorkányi tetőcserepekről értekezik. Terendi Viktória dolgozata Kiss Lajos néprajzkutató család- és élettörténetét részletezi a vásárhelyi közgyűjtemény első vezetőjének önéletírása és archív dokumentumok alapján. A pásztorkodás világába vezeti be az olvasókat Nagy Gábor, a makói múzeum munkatársa, aki a kolompok, csengők és pergők dél-alföldi használatáról ír. A hódmezővásárhelyi fotótörténetet 1869-től az első világháború végéig dolgozza föl Bernátsky Ferenc helytörténész a városban működő fényképészek munkásságának részletezésével és gazdag képanyaggal, míg Nagy Gyöngyi írásából az iskolaalapító Aranyossy Ágoston életútját, megpróbáltatásait lehet megismerni.

A jelenkortörténetet érinti Miklós Péter és Vincze Gábor tanulmánya: előbbi a hódmezővásárhelyi jezsuita rendház működését mutatja be a szovjet megszállás idején, 1944. szeptembere és 1945. áprilisa között, utóbbi referátum Hollósi Antal hódmezővásárhelyi ügyvéd, lapszerkesztő 1945 utáni meghurcolásáról szól.

A képzőművészeti blokkban Tóth Károly két írása is helyet kapott: az egyikben a Tornyai leveleiben megfogalmazott művészelméleti gondolatok alapján dolgozza föl a művésznek az alföldi tájképfestészet megteremtése érdekében tett kísérletét, míg a másikban kifejti reflexióit a hódmezővásárhelyi múzeum által tavaly kiadott, a „Tornyai árnyékából kilépő” Endre Béla életművét bemutató monográfia – amelynek szerzője Nátyi Róbert – kapcsán. Szintén a múzeum névadójához kapcsolódik Gál Petra munkája, aki a Tornyai egykori cselédjéből festővé lett Kovács Mári művészetében föllelhető naiv szemléletet ismerteti.

Lapozzon bele az évkönyvbe!

Eseménynaptár
« » 2024 április
ke sze csü szo va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5