Nyelvválasztás:

Vásárhely és Makó kapcsolatát a művészek is erősítik

Ebben az évben tizenkettedik alkalommal találkoznak Makón a Natura Marosmenti Művésztelep alkotói, akik közül huszonegy művész képei és plasztikái a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban csoportos kiállításon tekinthetők meg. Az Úton címet viselő tárlat látogatóit Karsai Ildikó grafikusművész, a művésztelep vezetője kalauzolta péntek délután a közgyűjteményben.

Barcsay Jenő és Endre Béla barátsága makói szálon keresztül köttetett - emlékeztetett Karsai Ildikó -, s ahogyan ez a kézfogás a múltban megtörtént, úgy a jelenben ilyen találkozásként értékelhető, hogy a vásárhelyi múzeum bemutatja a makói művésztelep alkotóinak munkáit.

Bár a Natura Marosmenti Művészetelep mindössze tucatnyi évet számol, Runay Gyula már 1925-ben szervezett művésztelepet főiskolai tanítványainak a Maros-parti városban, amelynek létrehozásában az az Espersit János volt segítségére, aki Vásárhelyről került Makóra – illusztrálta a két település múltbéli kulturális kapcsolatainak színességét a művésztelep vezetője.

A Tornyai János Múzeumban kiállított anyagban szerepelnek Mészáros Gábor „Mészy” (1958-2013) plasztikái, aki meghatározó egyénisége volt nemcsak a művésztelepnek, hanem a kortárs magyar kerámiaművészetnek is. Az idei alkotótábor az ő személye előtt is tiszteleg majd. A válogatott kollekcióban helyet kaptak a művésztelep legfiatalabb alkotójának, Mágori Dániel fotói is, aki a fényképezés legmodernebb technikáit felhasználva, drónt alkalmazva mutat új perspektívát a szemlélőnek. Az ő egyik mestere pedig a Vásárhelyhez ezer szállal kötődő, s a művésztelep állandó meghívott alkotója, Dömötör Mihály fotóművész, akinek Makó környékén megörökített keresztjeit láthatják a múzeumba betérők. A két város művészkapcsolatait erősíti V. Nagy Nándor szobrászművész is, aki szintén évek óta résztvevője a makói nyári alkotói folyamatnak.

A makói Natura Marosmenti Művésztelep csoportos kiállítása március végéig tekinthető meg a Tornyai János Múzeumban.

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7