Nyelvválasztás:

Vásárhelyen összegzi pályafutásának eddigi eredményeit Papageorgiu Andrea


Papageorgiu Andrea több mint egy évtizede állandó szereplője a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, számos alkalommal, - így a tavalyi tárlaton is - díjazottként köszönthette őt a közönség, de volt, amikor az tárlat zsűrijének munkájában vett részt. Az Alföldi Galériában most önálló tárlattal jelentkezik a művésznő, a rendezés alatt álló kiállítást bejáráson ismerhették meg a média munkatársai.

- Megtiszteltetés, hogy a Tornyai János Múzeum Alföldi Galériája adhat helyszínt Papageorgiu Andrea összegző tárlatának – jelentette ki a közgyűjtemény igazgatója, Miklós Péter, hozzátéve, hogy az eseményhez kapcsolódóan katalógust is megjelentet a vásárhelyi múzeum, amelyben olvasható lesz a kiállítás megnyitó Nátyi Róbert, a Szegedi Tudományegyetem művészettörténészének tanulmánya is.

A galéria öt termében, valamint a folyosón lesznek láthatóak a festmények, amelyek között ugyanúgy ott vannak a művész kezdeti korszakának olajfestményei, mint a legutóbb készült akvarellek. Erről Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze beszélt, rámutatva, hogy képek valóság-alapú alkotások, tájak, alakok jelennek meg rajtuk, ám a különleges színhasználat és a megszokottól eltérő nézőpontok alkalmazása érzelmi reakciókat váltanak ki a szemlélőből.

A megfigyelt világról korábban vázlatrajzokat készített Papageorgiu Andrea, ki ma már fényképezőgéppel, vagy ha az nincs kéznél, az okostelefon kamerájával rögzíti a valóság izgalmas részleteit, amelyek ma már hatalmas mennyiségben várnak arra, hogy egy festmény formájában kerüljenek kidolgozásra.

- Egy-két képpel előre tudom, hogy mi lesz a következő alkotás – fogalmazott az alkotó -, de egy-egy új impresszió átrendezheti a képek születésének sorrendjét, s előfordul, hogy a régebben készült felvételek elveszítik erejüket és sosem lesz kép belőlük.

Pályája elején legtöbbször tájképeket alkotott a festőművész, mint elmondta, a táj korlátok nélkül hagyja, hogy az alkotó megformálja, azonban mára a fák, növények, valamint a figurális képek és a portrék irányába fordul az alkotó figyelme. Változott Papageorgiu Andrea munkamódszere is. A kezdeti képek akár pár nap alatt elkészültek, bár a nagyméretű alkotásokra akkor is több hónapot szánt a művésznő, azonban a mára kialakult, részletgazdag ábrázolási mód egy átlagos méretű kép megfestéséhez is két hónapnyi munkát követel. Az idő kitolódott – fogalmazta meg az alkotó, aki korábbi dinamizmus helyett jelenlegi alkotói periódusában inkább az önmagához mért tökéletességre törekszik.

A március 29-én, péntek délután öt órakor az Alföldi Galériában Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség címmel nyíló tárlat összefoglalása Papageorgiu Andrea eddigi művészetének, s lesznek olyan alkotások is, amelyeket most láthat először a közönség. A megnyitó résztvevőit Miklós Péter múzeumigazgató köszönti, a tárlatot Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg. A vernisszázs zenei közreműködői Vágó János Bessenyei-díjas kürtművész és Lauer Ágnes zongoraművészek lesznek.

 

Eseménynaptár
« » 2024 március
ke sze csü szo va
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7