Nyelvválasztás:

Színvallás ecsettel

Holler László Pro Urbe-díjas vásárhelyi festő alkotásaiból nyílik kiállítás az Alföldi Galéria földszintjén június 1-jén, szombaton 16 órai kezdettel.

A Kossuth téri kiállítóhelyen jó félszáz festményén keresztül mutatja be a vásárhelyi realista festőiskola tradíciójából táplálkozó mester az utóbbi években készült műveit, amelyek hűen tükrözik témájukban és ábrázolásmódjukban az idős alkotó kedvelt motívumait: a természet és a vadvilág sokszínűségét.

„Aki színt vall, az nyilvánosan mondja el igazát. A festő színekkel vall.”
– olvasható a kiállítás mottójaként Holler László bő két évtizede papírra vetett gondolata, amely szerint a hordozóra felkent színek új valósággá, harmóniává és érzelemmé lényegülnek át a művészi ecsetvonások által.

A budapesti születésű, majd Sopron környékén felnövő, a múlt század hatvanas évei óta Hódmezővásárhelyen élő és alkotó Holler az alföldi táj és természeti környezet hű krónikása. Tanárként, művészetszervezőként és a mártélyi képzőművészeti szabadiskola egykori vezetőjeként az alkotóművészet mellett aktív közösségi és szolgálattevő ember, aki fiatalok és idősebbek ezreit oktatta, valamint vadászemberként napi szinten folytatott párbeszédet a természettel.

„Az ebből fakadó élménye és tudása alapvetően meghatározzák egész életmódját, világlátását, festészetét, amelynek lényege: igazat mondani, szépen.”
– fogalmazta meg a mostani kiállítást a művész fiával, ifjabb Holler Lászlóval közösen rendező Hegedűsné Dékány Magdolna egy öt évvel ezelőtti kiállítási katalógusban.

Jelen tárlat Holler László friss, a közelmúltban készült alkotásain keresztüli (szín)vallomása, hogy – immár túl nyolcvanötödik életévén – milyennek látja a bennünket körülvevő világot.


A június végéig megtekinthető kiállítás megnyitójára szombaton délután 4 órakor kerül sor az Alföldi Galériában. A vernisszázson az érdeklődőkhöz Dr. Cserjés Katalin ny. egyetemi docens, az ArtPagony Művészettörténeti Önképző Kör vezetője hozza közelebb Holler László természetközeli világát, míg a művek zenei aláfestéséről Borsos Annamária Bessenyei-díjas zongoraművész Chopin darabokkal gondoskodik.

 

Eseménynaptár
« » 2024 szeptember
ke sze csü szo va
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6